Кростренажори · Спортни стоки · Фитнес уреди · FINNLO

Кростренажори според физиката

Кростренажор FINNLO 3255 VITTON XT
Кростренажор FINNLO 3255 VITTON XT – класен фитнес уред

Елиптикал или т.нар. Кростренажор е вторият по използваемост фитнес уред. Кростренажорите щадят ставите, ако са ви останали такива. Постига се голяма амплитуда на движението в хоризонтална и вертикална равнина. Както се казва в една телевизионна реклама за фитнес уреди – никой не харесва дебели ръце, а с уред като кростренажор ръцете също могат да се натоварват.

Това е предпочитан  фитнес уред за хората с наднормено тегло, които обичат бягането, но не могат да го практикуват поради опасността от травми.
При използване на  кростренажори увеличаването на наклона чрез стъпенките моделира движенията на бягане срещу наклон, а увеличаването на хода им – бягането с удължена крачка. Промяната на наклона преразпределя натоварването върху мускулите на долните крайници. Големият наклон натоварва преимуществено седалищните мускули, по-малкият – бедрените, а най-малкият -сгъвачите на ходилото. Разбира се, този ефект се постига, ако фитнес уреда има такива екстри.
Световният лидер в производството на фитнес уреди и по специално на  кростренажори е HAMMER и FINNLO (Германия). Движенията на Кростренажора не могат да се моделират в нормални условия сред природата или вкъщи.
Когато си избирате такъв фитнес уред, гледайте той да е стабилен и устойчив, да обезпечава плавни движения, които главно да са в хоризонталната равнина. Така лесно ще поддържате постоянна скорост на движенията. И най-важното, фитнес уреда да е пригоден и удобен за вас.